Tuesday, July 30, 2013

asam pedas amatur

semalam teringin nak makan asam pedas ikan pari. kebetulan ikan pari dah siap beli weekend aritu. hihi. tengah keje cam terbayang-bayang je. nyummm nyumm. rasa je nak makan tapi MC tak penah lagi try masak. memang bagi setengah orang, asam pedas tu senang je. ibarat makan kuaci :p. whatever, MC tak reti.

sebab dah berazam, sebelum balik keje beria google resepi asam pedas. banyak lak tu. baru tau bahan-bahannya senang. sikit je. huhuhu..ape la kau ni tak penah try. lalalala..

blend A

bawang merah - suka ati korang la nak byk mana
bawang putih - 3-4 ulas
belacan - 1 inch
halia - 1/2 inch
kunyit - 1/2 inch

blend B
cili kering

asam jawa - 2 sudu
serai
tomato
bendi
daun kesum

1- tumis bahan blend A sampai garing. wangi. pakai minyak banyak sket ye
2- masukkan bahan blend B. tumis la sampai naik minyak. masukkan serai yang dititik
3- masukkan air asam jawa pekat. biarkan mendidih jap
4- masukkan ikan ngan daun kesum. slowkan api. biar mesra ngan kuah
5- hahhh..yang ni ikut citarasa memasing. dah pekat kuah, bole la masukkan bendi, terung, tomato.. terpulang. opppsss, jangan lupa garam. kalau kurang masam, masuk asam keping 1. agak2 la ye

dah lembut sayur tu, tutup la api
taraaaaaaaa!!!! siap. makan ngan nasi panas, telur dadar, kicap..slurrpppp

hihihi..bye

No comments:

Post a Comment